Ana Maria Vargas är en av forskarna i projektet ”Everyday forms of resistance to state adaptation regulation: An ethnographic study of responses in informal settlements”. I Cartagena, Colombia, studerade hon en informell bosättning som riskerar för allvarliga översvämningar. Lagen kategoriserar området som en högriskzon, vilket innebär att förbättringar av bosättningen förbjuds och bostäder ska rivas.
Invånarna motsätter sig de klimatanpassningens juridiska tvång. De mobiliserade lokala organisationer, planterade mangroveträd för att stabilisera kustlinjen och krävde bättre levnadsvillkor. Detta är ett socialt och juridiskt motstånd - ett trots mot lagar de anser berövar dem deras värdighet och rättigheter. För invånvarna handlar klimatanpassning inte om efterlevnad. Det handlar om rättvisa, rätten att stanna kvar och att skyddas från klimatlagar.
Den 4 minuter långa videon nedan visar forskarnas undersökning av hur motstånd mot klimatanpassningslagar belyser insikter för att forma klimaträttvisa. Genom exempel som Cartagena visar forskningen hur politiken ofta förbiser lokala behov, historier och rättigheter. Detta skapar motstånd inom drabbade samhällen. Vardagliga trotshandlingar - oavsett om de är tysta eller organiserade - utmanar orättvisa system, hävdar autonomi och kräver rättvisa. Snarare än att hindra, ger detta motstånd värdefull kunskap om lokala prioriteringar och banar väg för en mer inkluderande och rättvis klimatpolitik.
Forskarlaget:
Ana Maria Vargas, Rättssociologiska institutionen, Lunds universitet
Ebba Brink, Lund University Centre for Sustainability Studies
Emily Boyd, Lund University Centre for Sustainability Studies
Filmskapare:
Catrin Jakobsson, Lunds universitet